Chardonnay

 

Denna fantastika druva med sina olika skepnader är troligtvis den mest kända druvan  för vitt vin. Man kan finna friska krispiga viner från exempelvis chablis samtidigt som man kan finna starkt ekfatslagrade smöriga och oljiga viner från USA. 

Chardonnay är en druva som är väldigt tålig och trivs i både kalla och varma klimat. Druvan är ganska neutral i smaken och tar därför upp väldigt mycket smak beroende på i vilken jordmån den fått växa i samt hur vinmakarens vill ha det färdiga vinet. 

Chardonnay finns i alla vinländer och allt från låg till hög kvalitet. 

Chardonnay är en av grundstenarna i Champagne tillsamans med Pinot Noir och Pinot Meunier.  Står det dock blanc de blanc på flaskan är det enbart Chardonnay.  

 

Det är svårt att sätta fingret på hur ett vin på druvan Chardonnay skall smaka men är de unga och friska och från kalla klimat har den en härlig frisk ton av gröna äpplen, mineral och citrus, kommer de från varmare klimat finner man tropisk frukt så som mango, melon och grapefrukt. Vid lagring finner man ofta en viss brödighet, honung, gräddkola samt en oljig ton. Vid lagring på fat finner man även vanlij, banan och smör.Några goda Favoriter av Chardonnay är: L Chardonnay (5649), Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay (2188), Chablis Domaine de la Boissonneuse (5624)